Museoeurope 2017 se posveča kuhinji, hrani in prehranjevanju. Vzpostavlja povezave med ognjiščem in tehnološkim razvojem kuhinje, med hrano kot poljem estetskega raziskovanja in pomenom njene lokalne pridelave, med motnjami prehranjevanja in javnim konzumiranjem hrane, med hrano v umetnosti, kulturi in politiki... Izpostavlja dobre prakse v muzejskih postavitvah in pedagoških programih.
Mednarodni simpozij - Pokrajinski muzej Maribor - 19.10 - 21.10.2017 (Program):
19. oktober 2017
Viteška dvorana mariborskega gradu
9.00 - 9.40 | Otvoritev simpozija Museoeurope 2017 Dr. Mirjana Koren, direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor Nina Zdravič Polič, ICOM Europe Ina Krajnc, Umetniška gimnazija Maribor: Franz Schubert: Impromptu op.90 št. 3 v Ges duru Predstavitev referata Mali simpozij 2016: Brina Krajnčič, Lily Sara Klampfer, Ajda Varl, 7. razred, OŠ Prežihov Voranc, Maribor Poštna ulica ohranja živahen utrip v starem mestnem jedru |
9.40 - 10.00 | Odmor: Čaj iz tatarske ajde & pecivo iz ajde |
UVODNO PREDAVANJE | |
10.00 - 10.15 | dr. Janez Bogataj, zaslužni profesor Univerze v Ljubljani, Slovenija Ali so nos nad usti zamenjale oči? |
I. OD OGNJIŠČA DO PREHRAMBNE INDUSTRIJE Moderatorja: ddr. Verena Perko, mag. Oskar Habjanič |
|
10.15 - 10.30 | ddr. Verena Perko, Gorenjski muzej, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Slovenija Rimski prehrambni sistem in podobnosti s sodobno potrošniško družbo. Imperium sine fine. |
10.30 - 10.45 | dr. Matija Črešnar, Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta v Ljubljani, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Ljubljana Slovenija mag. Sarah Kiszter, Universalmuseum Joanneum Graz, Avstrija dr. Marko Mele, Universalmuseum Joanneum Graz, Avstrija dr. Andrej Paušič, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Maribor, Slovenija dr. Andrej Šušek, Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede, Maribor, Slovenija Anja Vintar, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Ljubljana, Slovenija »Okusi tisočletij – zaužito, pozabljeno, oživljeno« |
10.45 - 11.00 | dr. Maja Godina Golija, ZRC SAZU, Inštitut za slovensko narodopisje, Univerza v Mariboru, Filozofska fakulteta, Oddelek za sociologijo, Slovenija Od narave h kulturi. Pomen kuharskih knjig za razumevanje inovacij v kuhinji |
11.00 - 11.15 | Yuko Nishimura, Univerza Tokio, Japonska Slasten okus “jajca”: washoku, tradicionalna japonska hrana, duhovnost in zdravilnost |
11.15 - 11.30 | Razprava |
11.30 - 11.45 | Odmor: kava & čaj |
II. KUHINJA, PROSTOR INOVACIJ Moderatorja: dr. Špela Ledinek Lozej, dr. Katarina Šrimpf Vendramin |
|
11.45 - 12.00 | dr. Mirjana Koren, Pokrajinski muzej Maribor, Slovenija Razvoj oblikovanja serijskega kuhinjskega pohištva v Mariboru v obdobju med letoma 1946 in 1990 |
12.00 - 12.15 | Dušan Ristić, Selerant, Srbija O pomenu profesionalno opremljenih skupnih kuhinj za inovativnost znotraj prehrambnega sektorja |
12.15 - 12.30 | dr. Špela Ledinek Lozej, Univerza v Vidmu, ZRC SAZU, Inštitut za slovensko narodopisje Italija/Slovenija Sekundarne kuhinje v Vipavski dolini |
12.30 - 12.45 | Irena Porekar Kacafura, Pokrajinski muzej Maribor Napredek v kuhinji jugoslovanske gospodinje – »šporhert« Tobi |
12.45 - 13.00 | dr. Ion Blajan, Romunski muzej kmeta, Bukarešta, Romunija Tradicionalne metode konzerviranja mesa in nastanek tovarn konzerv v 19. stoletju v Romuniji |
13.00 - 13.15 | Razprava |
13.15 - 14.30 | Odmor: kosilo |
III. HRANA MED POTREBO, UŽITKOM IN ODVISNOSTJO Moderatorja: dr. Maja Godina Golija, dr. Katarina Šrimpf Vendramin |
|
14.30 - 14.45 | dr. Alessandra Cioppi, Inštitut za zgodovino evropskega Mediterana, Nacionalni svet za raziskave, Italija Italijanska hrana. Testenine in jedi s testeninami. Zgodovinska pot in gastronomski model |
14.45 - 15.00 | dr. Ivan Kreft, Inštitut za nutricionistko, Slovenija dr. Blanka Vombergar, Izobraževalni center Piramida Maribor, Slovenija Marija Horvat, Izobraževalni center Piramida Maribor, Slovenija Stanko Vorih, Izobraževalni center Piramida Maribor, Slovenija Ajda v kuhinji in za ljudi |
15.00 - 15.15 | Neva Malek, Izobraževalni center Piramida Maribor, Višja strokovna šola, Slovenija Navadna konoplja – skoraj izgubljena s polj in krožnikov |
15.15 - 15.30 | Jelena Dunato, Creski Muzej, Hrvaška Celo jagnje: pozabljena umetnost zaužitja od smrčka do repa |
15.30 - 15.45 | Razprava |
15.45 - 17.15 | Voden ogled razstave Debata o kuhinji – Kitchen debate ter ogled Stalne razstave Pokrajinskega muzeja Maribor (za sodelujoče na simpoziju) |
20. oktober 2017
Viteška dvorana mariborskega gradu
IV. KUHINJA IN HRANA V UMETNOSTI, KULTURI IN POLITIKI Moderatorja: dr. Ljubodrag P. Ristić, dr. Katarina Šrimpf Vendramin |
|
8.45 - 9.00 | Odmor: kava & čaj |
9.00 - 9.15 | Tina Novak Pucer, Pokrajinski muzej Koper, Slovenija Srečanje lakote in izobilja: mediteranska trojka in pripovedi mize |
9.15 - 9.30 | dr. Irena Žmuc, Muzeji in galerije mesta Ljubljana, Slovenija Lakota in izobilje v zgodnjem novem veku na območju Kranjske |
9.30 - 9.45 | dr. Ljubodrag P. Ristić, Inštitut za balkanske študije, Srbska akademija znanosti in umetnosti, Beograd, Srbija dr. Bojana Miljković Katić, Zgodovinski inštitut Beograd, Srbija Osmansko-srbska kuhinja in zahodnoevropski vplivi – prostor stikov in nesoglasij – prva polovica 19. stoletja |
9.45 - 10.00 | dr. Monika Kokalj Kočevar, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Slovenija Koroška ljudska zveza in Nationalsozialistische Frauenschaft |
10.00 - 10.15 | Zdenka Torkar Tahir, Nina Hribar, Gornjesavski muzej Jesenice, Slovenija (Ka)ko nastaja jeseniška multikultinarika |
10.15 - 10.30 | Razprava | order Flomax
10.30 - 10.45 | Odmor: kava & čaj |
V. KUHINJA IN HRANA V MUZEJSKIH POSTAVITVAH IN PEDAGOŠKIH PROGRAMIH Moderatorja: Tamara Ognjević, mag. Oskar Habjanič |
|
10.45 - 11.00 | dr. Ursula Zeller, Alimentarium, Švica Digitalizacija Alimentariuma, muzeja hrane, Švica, sistematični pristop |
11.00 - 11.15 | Tamara Ognjević, Artis Center, Beograd, Srbija Muzej in gastronomija – potešitev narodove lakote |
11.15 - 11.30 | Morena Želle, Muzej Prigorja, Hrvaška Katarina Husnjak Malovec, »Krajinski park Žumberak – Samoborsko gorje«, Hrvaška »Tisočletja kulinarike« – delavnice o prazgodovinski, rimski, srednjeveški in tradicionalni kuhinji v arheološkem parku v Budinjaku (naravni park Žumberak - Samoborsko gorje) |
11.30 - 11.45 | Mojca Vomer Gojkovič, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Slovenija Rimska kuhinja – skupni projekt muzeja in društev |
11.45 - 12.00 | Mateja Huber, Pomurski muzej, Slovenija V muzeju tudi kuhamo! Kulinarični pedagoški programi v Pomurskem muzeju Murska sobota |
12.00 - 12.15 | Tanja Kocković Zaborski, Etnografski muzej Istre, Hrvaška Ivana Šarić Žic, Pomorski in zgodovinski muzej hrvaškega primorja, Hrvaška Tržnica – popek mesta |
12.15 - 12.30 | Liljana Suhodolčan, Koroški pokrajinski muzej, Slovenija Starosvetni čar dimnic in črnih kuhinj: »jedli smo iz iste sklede«, pedagoška delavnica v Vrhnjakovi dimnici |
12.30 - 12.45 | Urška Repar, Muzej novejše zgodovine Celje, Slovenija Sebastjan Weber, Muzej novejše zgodovine Celje, Slovenija Čokolada na muzejski razstavi »vse barve čokolade« |
12.45 - 13.00 | Razprava in zaključek mednarodnega simpozija |
13.00 - 14.00 | Odmor: kosilo |
14.00 - 16.00 | Ogled srednjeveškega jedra Maribora z najstarejšo trto na svetu in degustacija (za sodelujoče na simpoziju) |
21. oktober 2017
SRCE MED VINOGRADI Kulinarična ekskurzija (za sodelujoče na simpoziju) |
|
9.30 | Zbor pred Jurčičevim spomenikom (pri Pokrajinskem muzeju Maribor) |
9.30 - 17.00 | V Mariboru, tik ob Dravi, raste najstarejša trta na svetu. Stara in velika vinska klet je podzemlje centra mesta. Še najboljše alpske smučarke na svetu vsako leto na Pohorju smučajo skorajda med vinogradi. Maribor je mesto trte in vina! Najlepši vinogradi mariborskega vinorodnega okoliša so v Svečini. Tam je na Špičniku, tik pod avstrijsko mejo, tudi edino SRCE MED VINOGRADI na svetu in tam naokrog pelje čez dvorišča vrhunskih slovenskih in avstrijskih vinogradniških kmetij prva mednarodna pot nordijske hoje med vinogradi. Po kulinarični ekskurziji med vrhunskimi vini in jedmi v Svečini se bomo zapeljali po srčni vinski cesti, obiskali vinarje in vinogradniški muzej ter kosili v eni najboljših slovenskih restavracij. Destinacije: Vinogradniški muzej Kebl, Vino in turizem Dreisiebner, SRCE MED VINOGRADI, Vino Gaube, Hiša Denk. |
17.30 | Prihod pred Pokrajinski muzej Maribor
Fotografija: Ožemalnik agrumov, 1940, ZDA, Alimentarium, Vevey, Švica |