ZGM: Izvršni direktor Medicop in akrobatski pilot Peter Podlunšek @ Draš center Maribor

13.04.2012

V Poslovnem klubu ZGM je gostoval Peter Podlunšek, najboljši slovenski akrobatski pilot in izvršni direktor podjetja Medicop.

Podlunšek je v svojem nastopu povedal marsikaj zanimivega, predvsem pa pojasnil osnovne napake države pri javnih razpisih v primerjavi z razvitimi trgi, kjer njihovo podjetje nastopa kot prvak.

Nekaj njegovih citatov:

- Tudi, če bi bili politiki tu (prisotni, na tem poslovnem klubu), bi težko razumeli, kaj gospodarstvo je. - Severna Evropa spoštuje visoko kvaliteto produktov. Primerno jo tudi plača. - Nam (podjetju Medicop) konkurenca so podjetja s 30.000 zaposlenimi. Mi jih imamo zaposlenih le 50-70. - Na Arabskem polotoku mora biti reklamacijski postopek enako nič. Zafrkneš enega, pa bodo vsi vedeli, in si s poslom tam zaključil. - Tudi Kitajska je naš kupec. tja gre najboljša roba in vse je konkretno in pošteno plačano. - Javni razpisi v Sloveniji so poglavje zase. Dokazano je, da se v lajftajmu preplača ponudba. Operacijske mize niso bile izjema - so bile preplačane. - V tujini izgledajo javni razpisi takole: Ni poanta najnižja cena. Vse ostalo so reference, odzivni čas, kvaliteta. In bančna garancija. - Zunaj se točno ve koliko košta kvadratni meter neke bolnice. Če je odstopanje 10% v plus ali minus, je to že alarm. - Ker sem prijatelj od županovega (Anton Štihec) konkurenta, so vrata za nas zaprta. - Z razliko od Slovenije, imaš v prvem letu v Avstriji kompletno storitev zastonj. Pomagajo ti na različne načine, tudi priskrbijo stranke. - V Avstriji niso plače nič manj obremenjene od naših. Glede na neto plačo, je avstrijski bruto precej višji. - Ministrstva so neučinkovita. V javni upravi grejo štrajkat, namesto, da bi povečali učinkovitost - Ko se ženske enkrat odločijo da grejo - grejo. Pri nas je drugače. Mi mencamo.